Benim anlamadığım husus şudur arkadaşlar.Evde şarap nasıl yapılır ticari değil sadece içmek için,cevaplara bakıyorum:süzülen şıranın içine kireçten tutun,fermentasyon için arpaya kadar organik inorganik ne kadar malzeme varsa katılıyor.İçme kültürünün olmadığı, “şarap haramdır ama rakı içilebilir” diyebilecek kadar müslüman olan ve bununla övünen bir toplumda ne kadar çok tarif var,ne kadar bilgi birikimi hayret ettim doğrusu.Yani bu millet bir de içmesini bilse derya deniz kurumaz burası,patent bürosuna neden başvuru yapmıyorsunuz ki.Nede olsa yaşadığımız düzenin dini imanı paradır.
Ve şunu söylemek istiyorum;bildiğimizi sandığımız yalan-yalnış bilgilerle insanları yönlendirmeyelim,yalnışa teşvik etmeyelim.Bende sadece kaşmir ve boğazkere çeşitleri var.Fazla malzeme kullanmadan,kimyasal madde kullanmadan sadece bu hammadde den şarap yapmak istiyorum,aromada istemiyorum.Bu şartlar altında nasıl şarap yapabilirim.Bu konuda bana bilgi veren yada yönlendiren dostlarıma şimdiden saygılarımı sunuyorum.
üzümü saplı veya sapsız ezin ve bir bidona doldurun,üzerini bir tülbentle kaapatın sinek vs girmesin.her gün elle karıştırın 7-8 gün boyunca.daha sonra bidondaki posayı suyundan ayırın.kalan üzüm suyunu bidonun içinde hava almayacak şekilde kapagını kapatın.bidonun üstüne bir çeşme muslugu takmanızda lazım,kapakdada olabilir.bidonun üstündeki musluga bi bahçe hortumu takın ve hortumun ucunu içi su dolu bir şişeye sokun.fermante sırasında çıkan gaz hortumdan suyun içine gelerek çıkacak ama hava içeri girmeyecek.fermante yaklaşık 20 gün sürer.kaynama bittikten sonra 25-30 gun sonrabidondaki şarabı dibindeki çamurdan ayırın.şarabınız hazırdır afiyet olsun.SAYGILAR
üzümü saplı veya sapsız ezin ve bir bidona doldurun,üzerini bir tülbentle kaapatın sinek vs girmesin.her gün elle karıştırın 7-8 gün boyunca.daha sonra bidondaki posayı suyundan ayırın.kalan üzüm suyunu bidonun içinde hava almayacak şekilde kapagını kapatın.bidonun üstüne bir çeşme muslugu takmanızda lazım,kapakdada olabilir.bidonun üstündeki musluga bi bahçe hortumu takın ve hortumun ucunu içi su dolu bir şişeye sokun.fermante sırasında çıkan gaz hortumdan suyun içine gelerek çıkacak ama hava içeri girmeyecek.fermante yaklaşık 20 gün sürer.kaynama bittikten sonra 25-30 gun sonrabidondaki şarabı dibindeki çamurdan ayırın.şarabınız hazırdır afiyet olsun.SAYGILAR
pardon arkadaşım benim anlamadığım şey bidonun üstüne çeşme nasıl yapılıyor??
Hakan arkadaşın anlattığı gibi;
1- Üzümü ayıklayıp taneleri ezin. (yıkanmayacak su girmeyecek.)
2- Ezilmiş olan üzümü kabuklarıyla birlikte (buna cibre denir)kovada ağzını tülbentle kapatarak 7-10 gün kadar bekletin. Kovayı 2/3 doldurun, çünki biraz kabaracak. Günde iki defa yavaşca karıştırın.
3- Üzüm suyunu süzerek bidona alın.
4- linkteki fotoğraf gibi bidonunuzun kapağına hortum monte edin. Bir şekilde kenarlarından HAVA ALMAMASINI sağlamalısınız. Bidonu 4-5 cm boşluk olacak şekilde doldurun. Akvaryum hortumunun ucunu suya sokacaksınız. Hortumun ucundan hava kabarcıkları çıkacak. Bidonun dibinde tortu birikince aktarma yapıp tortuyu atın. ( 1-2 defa)
5- 20-25 gün sonra hava çıkışı dolayısıyla fermentasyon biter. Bu sefer bidonu iyice doldurarak hava almayacak şekilde kapatın. En az 5-6 ay bekletirseniz şarabınız hazır olur. Bundan sonra isterseniz şişeleyebilirsiniz.
Afiyet olsun.
Önemli bir kaç nokta. Fermentasyon bitmeden kapalı bidona alırsanız kapağı patlatabilir.
3 veya 5 lt lik su bidonları fermantasyon için çok uygun . Bunların kapağına küçük delik açıp, sıkı sıkıya akvaryum borusu geçirebilir ve lastik conta türü yardımcı malzemeyle kenarlarından hava almasını engelleyebilirsiniz.
arkadaşlar üzümün fermantasyonu sırasında sıcaklığıda çok önemlidir eğerki yapacağınız şarabı bir soğuk ortam bir sıcak ortam yaparsanız içindeki bakteriler ölür ve fermente yarıda kalır şarabınız tam oluşamaz.. bu yaptığınız sistemde arada bir ağzını açıp 5 dk havalandırmanız gerekmelidir tamam şarpa yapılırken içine oksijen girmememis lazı ama karbondioksit çok olduğu için bakteriler sıcaklıkta ölecek sonucunda yarıda kalacak 3 yada 4 günde bir havalandırmak iyi olur ortam sıcaklığı yani 20 derece gibi sabit olan bir yerde bırakın şişeyi vs vs ekipmanı orda oluşsun…geri kalanbilgiyi arkadaşlar vermiş...
şunuda söyleyeyim cibre fermantasyonu dediğimiz işlem yani şıranın kabuktan renk alması bu işlemi yapmak için sıktığınız üzümdeki şıranın içine üzüm kabuklarından atınızki renk pigmentlerinden rengini alsın ki şarabın rengi ve tat olarakta güzel bir içimi olsun… sağlıcakla…
Bu sene ilk defa bende evde şarap yapacağım. Bu yüzden konuyla alakalı bilgileri araştırıp derliyorum. Ama maalesef bu siteden de umduğumu bulamadım. Herkes birşeyler anlatmış ama belki benim eksiğim anlayamadığım şeyler çok.
Kutman şaraplarının sayfasında faydasını gördüğüm videolu anlatımla güzel bir çalışma yapılmış kesinlikle tavsiye ederim. Videoları buraya koymak isterdim ama becerebileceğimi zannetmiyorum.
sitenin adını yazıyorum siz bulursunuz artık http://www.kutman.com.tr
merhaba arkadaşlar
ben sizlere TEKİRDAĞ dan yazıyorum.Benim TEKİRDAĞ merkezde kendime ait 100 dönüm yüksek telli sistemde fransız anaçlı Merlot,Şiraz ,Cabernet ve beyaz olarakta S.Blanc cinsi üzümlerim var.Üzümlerimi yıllardır amatör olarak evinde şarap yapan arkadaşlarımada sunmaktayım.Bağ bozumu zamanında Tekirdağ‘a gelip hem misafirim oluyorlar hemde bağdan kendileride üzüm topluyorlar ve sap ayırıcı makinamdan üzümlerini sıkıp onları evlerine yolcu ediyorum.Tekirdağ İstanbul’a 1 saat mesafede olduğu için fazla yorgun olmadan ama mutlu olarak evlerine dönüyorlar.Bu senenin üzümlerinide sizlere sunmak ve 1. sınıf üzümlerden kaliteli şarap yapmanız umuduyla…irtibat tel:05336895146 KEMAL BEY
şarap yapmanın bu kadar basit olduğunu sanmıyorum
yapılan bir eksiklik veye hata bir yılın emeğini boşa çıkarır.
bu işi yaparken daha detaylı bilgiler almak isteniyorsa internette bülent akgezer inçok güzel bir anlatımı var (evde şarap yapımı diye)bence en doğru yol teşekkürler.
Merhaba
Benim yazdıklarımda şarabın yapılışıyla ilgili bir bilgi yok zaten,ben sadece arkadaşlarıma kaliteli üzümlerden bahsettim.Zamanı gelince onları nasıl işliyecekleri konusundada yardımcı olacağım.Üzümleri sıkmaktan bahsediyorsanız benim bahsettiğim makina Türkiye de çok az insanda bulunan üzümün sapını ve tanelerini ayıran ve taneleri fermantasyona hazırlayan bir makinadır. Bunuda arkadaşlarımın hizmetinde kullanmak benim için çok mutluluk vericidir. Üzümün hangi şartları sağladığında (asit ve şeker oranları)toplancağını istekli arkadaşlarıma zaten söylüyorum. Hoşcakalın…